Класична реклама, на яку потрібно просто дивитися, відходить у минуле. На зміну приходить інтерактивна реклама, яка спонукає взаємодіяти з нею та отримувати позитивні емоції. За рахунок гейміфікації така реклама може стати не просто інструментом комунікації, а й вкладом у розважальний або освітній досвід людини. 

Інтерактивну комунікацію можна зустріти на онлайн та офлайн майданчиках. Особливо популярним є цей рекламний формат серед брендів-гігантів. Наприклад, компанія Netflix до прем’єри нового сезону «Stranger Things» відтворила локації із серіалу у різних куточках планети. Цей інфопривід створив чудові умови для максимального залучення цільової аудиторії: про це писали світові ЗМІ, з’явився спеціальний хештег в Інстаграмі, шанувальники самостійно генерували фото- та відеоконтент на сторінках своїх соціальних мереж та багато іншого. 

Якщо говорити про інтерактивні комунікації в режимі онлайн, нещодавно Nike анонсувала програму, яка з точністю визначає розмір ноги за універсальними світовими мірками. Ще раніше, її конкурент — компанія Adidas — зробила заяву, що в планах повністю вивести лінійку Original в онлайн. Створити додаток, який дозволить зараз подорожувати колекціями, приміряти речі, і в два кліки оформлювати доставку.

Окрім інтерактивної реклами в Інтернеті та додатках, інтерактивну комунікацію ефективно застосовувати у Wi-Fi рекламі. Уявіть, під час підключення до вільної мережі Wi-Fi у закладі чи магазині людина не просто знайомиться з рекламним контентом, а безпосередньо взаємодіє з ним. Відчуваючи свій практичний внесок у процес, клієнт буде активніше реагувати на рекламні комунікації.

Ми можемо просто показати користувачеві інформаційний банер про знижку, але ефективніше залучити його за допомогою ігрового формату: мотивувати взаємодіяти з сенсорним екраном смартфона, щоб отримати знижку. Як ми встигли в одному з наших кейсів. Під час зимового сезону розпродажів ми транслювали клієнтам «заморожений екран». Гейміфікація полягала в тому, щоб спонукати користувача стерти «замерзлу зону», за що він отримає приз – знижку в магазині. Інтерактив із цього кейсу чудово спрацював: клієнти частіше використовували знижковий промокод у порівнянні з іншими видами рекламних комунікацій.

Тренди гейміфікації зростають, інтерактивна реклама інтенсивно витісняє традиційну. Не дивно, якщо за підрахунками соціологів у 2015 році в середньому одна людина стикається з трьома тисячами рекламних оголошень на день. Вже тоді банерна сліпота зустрічалася у кожної другої людини – водночас, який рівень психологічної захищеності від рекламного контенту в людей зараз, на вашу думку? Саме тому світові бренди часто вдаються до інтерактиву – щоб людина не лише звертала увагу на рекламу, а й взаємодіяла з нею, відчувала себе причетною до історії та розвитку компанії. Судячи з досвіду Nike, Adidas, Netflix, H&M, IKEA та інших світових компаній, інтерактивна реклама – це формат, який не тільки розповість про продукт чи послуги, а ще й викличе у клієнта позитивні емоції і, таким чином, вибудує лояльне ставлення до бренду, не обмежившись точковою зацікавленістю.